לאורך השנים ערכם של יהלומים נקבע על פי המאפיינים שלהם, שלעיתים אינם נראים לעין בלתי מיומנת. בתי עסק רבים המשווקים תכשיטי יהלומים משתמשים בשירותיו של גמולוג המעריך את שווים של היהלומים הקטנים מ-0.4 קראט ומפרט את מאפייניו השונים. אך, כאשר מעוניינים לרכוש יהלום גדול מ-0.4 קראט חשוב לקבל תעודה שהופקה על ידי מכון גמולוגי אובייקטיבי שיוכל לפרט את מאפייני היהלום מבלי שיהיה חשש לאמינות התוכן הכתוב. במצב זה נהוג להזמין תעודה גמולוגית.

מהי תעודה גמולוגית?

תעודה גמולוגית היא תיעוד של בדיקה שבוצעה על ידי מכון בלתי תלוי, שבו מועסקים גמולוגים מקצועיים שצברו ניסיון וידע באפיון היהלום. התעודה מופקת לרוב על גבי קרטון קשיח ומנויילנת, וכוללת גוונים ומאפיינים שונים המאפשרים לוודא כי היא אותנטית.

איזה מידע קיים בתעודה גמולוגית?

בכל תעודה גמולוגית יהיה תרשים של היהלום עם ציון המידות של כל אחת מהפאות שלו, ציון הצבע של חלקי היהלום. לפעמים יש הבדל בתוך היהלום עצמו, ציון הפגמים המופעים בו וכן סוג היהלום וחיתוכו.
אם ביהלום יש פגמים כלשהם, כמו בעיה בסימטריות או שאינו נקי לחלוטין, הדבר יופיע בתעודה. שיטת הסימון של הפגמים מחולקת לפי צבעים המדגימים בצורה חזותית את מיקום הפגם. למשל, אם הפגם הוא חיצוני הוא יסומן בירוק. אם הפגם הוא בתוך מעטפת היהלום הוא יהיה מסומן בצבע אדום. אם יש נטיות כלשהן ביהלום הן יופיעו בצבע שחור.

לצד הסימון של מיקום הפגם עצמו יופיע גם אייקון המעיד על סוג הפגם וצורתו. למשל יש פגמים המופיעים כענן, קשר, פצע, שבר, פגיעה כתוצאה מחירור היהלום בתהליך ליטוש הלייזר, פגיעה בצורת מחט ופגמים נוספים. על תרשים היהלום ניתן יהיה לראות את הצורות הללו.

לצד כל אלה עשוי להופיע מידע נוסף כגון: הפלורסנטיות של היהלום, רמת החיתוך ועד כמה היהלום מבריק. כמו כן, ביהלומים עגולים תצוין גם הסימטריה. במידות יופיע גם אחוז העומק (באמצעות היחס לקוטרו של היהלום), גודל הלוח, עובדי ההיקף, ומאפייני עוקץ היהלום (Culet).

אילו סוגי תעודות קיימות?

קיימים מספר סוגי תעודות לכל יהלום אשר נקבעים בהתאם לגודל היהלום, איכות היהלום וכן רמת הפירוט הרצויה. ניתן לדרוש מבית העסק לקבל תעודה מחמירה ומפורטת יותר מטעם מכון מוכר בעת הצורך. התעודה הבסיסית ביותר מופקת על ידי גמולוג עצמאי העובד עם בית העסק ומקבל את התשלום מבית העסק עצמו. חשוב לדעת כי תעודה זו עשויה שלא להיות אובייקטיבית לחלוטין, ולכן מדובר בדרך־ כלל ביהלום זעיר שישובץ בתכשיט שלא נועד להיות סחיר.

עבור יהלומים גדולים יותר שגודלם עולה על חצי קראט ומעלה, תונפק תעודה רשמית מטעם מכון בלתי תלוי, שבעתיד תאפשר לסחור ביהלום. תעודה זו תעניק את התמונה המלאה ויש אומרים שהיא משמשת כ"תעודת זהות" של היהלום. ישנם מגוון סוגי יהלומים ולכן חשוב לאפיין בדיוק את סוג היהלום שלכם כדי לקבוע את ערכו.

כדאי לבדוק לפני הרכישה אם מדובר בתעודה מקורית ואותנטית מטעם מכון הבדיקה, משום שהתעודה תלווה את התכשיט הזה מהרגע שקניתם אותו, ותעבור לבעלים הבאים של התכשיט כולו או היהלום המשובץ בו אם יימכר.

מכוני הבדיקה הגמולוגית הנחשבים ביותר

התעודות מחולקות על־ידי מכוני בדיקה בין־לאומיים כאשר ככל שהתעודה נחשבת ליוקרתית ומחמירה יותר, כך גם ערכו של היהלום עשוי להיות גבוה יותר. כיום, קיימות מספר תעודות עיקריות הנפוצות בשוק, ולפני שרוכשים יהלום כדי לנסות ולוודא כי לתכשיט יש את אחת מהתעודות הללו:

GIA – תעודה גמולוגית

Gemological Institute of America

התעודה הנחשבת יוקרתית ומחמירה מכולן היא זו של המכון האמריקאי לגמולוגיה, המכונה בקיצור GIA. מכון זה ידוע כקפדני במיוחד באיתור הלקויים, ועושה שימוש בציוד מתקדם כדי למצוא את הפגמים הקלים ביותר. למכון יש סניפים רבים בעולם, ולכן לא בהכרח יהיה צורך לשלוח את היהלום לארה"ב כדי לקבל את התעודה. מכון זה הוקם ב-1931 ומאז בוחן יהלומים, ומכשיר גמולוגים בכירים ברחבי העולם. התעודה המתקבלת על ידי המכון מפורטת מאד וכוללת תרשימים, ציון הליקויים באמצעות אייקונים ותיעוד מדוייק של חלקי היהלום, חיתוכיו, דרגת הניקיון ביהלום ומאפיינים נוספים עליהם נרחיב בהמשך.

EGL – תעודה גמולוגית

European Gemological Lab

תעודה זו מוענקת על ידי המכון הגמולוגי האירופאי והיא בדרך כלל מחמירה פחות. בחישוב ערכו של היהלום תעודות GIA ישקפו את מצבו האמיתי של היהלום, אך יהלום המגיע עם תעודה של EGL עשוי להיות פחות בערכו. מדוע? ישנם ליקויים שאינם מופיעים בתעודת EGL אם אינם נראים בוודאות, וכן הערכת הצבע של היהלום עשויה להיות שונה לחלוטין בין שתי התעודות. עם זאת, אם אתם רוכשים רק טבעת אירוסין שאינה מיועדת להיות סחירה, יתכן ותרצו משיקולי תקציב להסתפק בתעודת EGL הזולה יותר ממכונים אחרים.

יש המעוניינים לבטח את התכשיטים שברשותם ומשתמשים בקבלה עבור התכשיט. בפועל, חברות הביטוח מתייחסות לתעודות הנלוות ליהלומים, ולכן תכשיטים עם תעודת GIA יזכו למלוא ערכן בעוד תכשיטים עם תעודתEGL עשויים להיות מבוטחים לפי ערך נמוך משמעותית מהמחיר שבו נרכש היהלום.

IGI – תעודה גמולוגית

International gemological Institute

תעודה נוספת מופקת על ידי המכון הבין־לאומי לגמולוגיה, ונחשבת נחותה אף היא ביחס ל-GIA. היתרונות של בדיקה במכון זה היא הזמינות הרבה של המעבדות ברחבי העולם, וכן האפשרות לבצע את הבדיקה בתוך שבוע אחד בלבד. יהלומים המגיעים מהודו או המזרח יהיו בעלי תעודה זו בדרך כלל.

האם חייבים תעודה גמולוגית בעת רכישת יהלום?

בכל פעם שקונים תכשיט עם יהלום חשוב לבקש תעודה גמולוגית. התעודה יכולה להיות מופקת על ידי גמולוג פרטי עבור בית העסק,

אך בתכשיטים עם יהלומים גדולים חשוב בעת הקנייה לבקש תעודה ממכון חיצוני אובייקטיבי.

השוואה בין יהלומים בעזרת התעודה הגמולוגית

טרם אתם רוכשים תכשיט עם יהלום, מומלץ להשוות בין היהלומים השונים באמצעות התעודה הגמולוגית הנלווית אליהם.

תוכלו לעשות זאת לפני השיבוץ בטבעת, הצמיד, העגילים או השרשרת, וכך לדעת שקיבלתם את היהלום האיכותי ביותר לתכשיט שילווה אתכם לדורות רבים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שלחו לנו הודעה
1
שלחו לנו הודעה
היי,
שלחו לנו הודעה נשמח לעזור